15 júna, 2008

Identita

K napísaniu tohto textu ma popchla diskusia k tomuto článku.

Keď som sa narodil získal som aj identitu, ktorú mi pridelili rodičia.
Nepýtali sa ma a teraz pochybujem, že by som si dokázal zvoliť inú artikulovateľnú a písateľnú bez komolenia.
Obrat, u mňa, nastal keď som sa mohol dostať k Sieti (Internetu).

Zrazu som si mohol zvoliť! inú a zriecť sa rodnej identity, aspoň na Sieti.
Mohol som používať aj pôvodnú rodnú.
Takto sa všetky moje identity právne zrovnoprávnili, lebo kto má zákonné právo kontrolovať ich?
Nikto.
Dokonca môžem, podľa situácie, používať na Sieti identít viac.
Som skrátka anonym.

13 komentárov:

Lev bez hrivy povedal(a)...

Vies kolkokrat mi uz napadlo "aky asi clovek sa skryva za tym a tym anonymnym nickom". Vo svetle "podla seba sudim teba" si vravim, ze mnohi sa asi dost odlisuju od toho, co vizualne alebo behavioralne by sme si pod ich nickom predstavili. :-)

falosnica povedal(a)...

zmena identity je obcas dobra vec, ale ak to clovek prehana, ja obcas na skodu..napr. sliedenie po sieti pod zmenenou identitou s kolkymi naraz to este polovicka taha...

Anonymný povedal(a)...

identita - totožnosť, úplná zhodnosť, rovnakosť, úplný súlad.

nemožno mať viac identít než jednu. ostatné sú všetko masky. otázkou je, či každý vie, čo je maska a čo identita. ja napríklad dodnes neviem.
k.

Kozo povedal(a)...

Nazyvajme si to identita, maska, alter-ego. Je to jedno. Dolezite je, ze mozeme pisat veci, ktore su v nas a ktore by sa mozno k fyzickemu JA velmi nehodili. Napriek tomu sme to stale my a bavi nas to.

Anonymný povedal(a)...

polepetko, a to sa ako mozu nehodit veci k vlastnemu fyzickemu ja? mozno keby sme zili v ramci svojej povodnej identity a ju rozvijali, bolo by lepsie.
ale mozno len nechapem Siet a o tom sme uz s jej byvalym kedysi "hovorili."

btw. jej byvaly, clanok gretkin som neprecitala, nedokazem to. overila som si, ze k nej i nadalej mam rozporuplny postoj, ale vzhladom na svoje dusevne rozpolozenie v poslednych tyzdnoch sa podvedome vyhybam akymkolvek podnetom, ktore by ma nutili hlbsie sa zamysliet ci nebodaj vyvolat vlastny nazor spojeny s urcitymi emociami. ale vies, spomenula som si, na diskusie, na krivolakej prti, na srandicky u azure. bolo to fajn. ale vidis, aby som sa vratila k teme, nikdy som to nepocitovala ako druhu identitu, len ako nick, ktory vznikol nahodou, a mojim menom som sa "najblizsim" tiez po case predstavila, myslim. ved ani na elektrickovej zastavke neodhalujes hned svoju "identitu" kazdemu, ze.

k.

Jej bývalý povedal(a)...

Identita je ako identifikátor napr. v IT. Podľa potreby používateľa môže viacero identifikátrov označovať to isté miesto - v danom čase pre ten istý proces, ktorý ho (to miesto) používa. Ale to už odbočujem.
Chcel som len povedať, že je len na človeku aké meno identite v danom momente dá a meno nemusí byť totožné s tým, ktoré požívajú iní.

Kozo povedal(a)...

k: vieš, možno mám len pocit, že výchova a kovvencie zanechali hlboké vplyvy a nechce sa mi kráčať hlavou proti stene. Takto v tíšku virtuality je to jednoduchšie.

Anonymný povedal(a)...

polepetko: ano, predvcerom som volaco citala na inete, kedy som si uvedomila, ze nie je vsetko take jednoduche ako sa zda, a ze nie je kazdy biely heterosexual priemernej vysky, priemerneho vzdelania, patriaci do strednej triedy, zijuci v usporiadanej rodine s dvomi slusne vychovanymi detmi, ktory chodi kazdu nedelu do kostola a vsetko to mysli uprimne a je skutocne stastny a spokojny.

a hoc trvam na mojom povodnom prispevku, uznavam, ze sa v podstate jedna o slovickarenie.
:-)

k.

Anonymný povedal(a)...

Si anonym a mozes mat viacej identit?
Jojo, pamatam sa ako ste volakedy s Lazarovou vyvadzali a furt cosi o pavukoch na sieti splietali.

Jara Hribiková povedal(a)...

Čo je identita? Meno? Priezvisko? Tvár? Rodné číslo, či OP?
Na nete je identitou tvoj postoj, môžeš meniť nicky každý mesiac, prezradia ťa tvoje reakcie a prístup k veci.
Aj ja blogujem na sme, pod pseudonymom a ďakujem prezieravosti, že som sa tak rozhodla. Lebo, ako vidím z dennej praxe, väčšina ľudí považuje písanie pod vlastným menom za exhibicionizmus.
Chcem sa podeliť o svoje názory, nie o svoj "ksicht".

Silviah povedal(a)...

zaujímavý nazor, bubu, ale asi sa mi zo všetkých najviac pozdáva.

Anonymný povedal(a)...

preco nie:)

Anonymný povedal(a)...

ono sto sam bio oblicje za, hvala