27 apríla, 2009

Štátny zamestnanec

Nevedel som v noci zaspať. Rozmýšľal som, kto je platený štátom.
Na koho sa skladajú všetci, čo platia dane?

Keďže ešte nedošlo k odluke štátu od cirkví sme "v jednom vreci" - dôchodcovia, učitelia, vojaci, policajti, ... a "farári"!

Znie mi to čudne. Farár - štátny zamestnanec!

6 komentárov:

w-abt povedal(a)...

že by aj dôchodcovia boli štátnymi zamestnancami, to sa mi nezdá...
1. Nič nerobia, nepracujú pre štát..
2. Na dôchodok si celý život odkladali svoje zarobené peniaze, takže nikto sa na ich dôchodky neskladá (z pohľadu celoživotnej existencie)
3. Dôchodok je renta na aké-také prežitie, nie plat na život.....

:)

Kozo povedal(a)...

2wabt: Na dôchodky si neodkladali. Na tie sa im aktuálne skladáme my, tak isto ako oni sa skladali na dôchodkov, keď boli pracujúci. Problém bude, že sa asi nebude mať kto skladať nám a treba to riešiť inak.

w-abt povedal(a)...

2Polepetko, veď preto som to opatril poznámkou, že z pohľadu celoživotnej existencie.
Peniaze nie sú predsa označené aby sa sledoval ich konkrétny obeh v čase, jednými zaplatím a iné mi vrátia :) takže na dôchodky si odkladáme všetci pracujúci po celý život. Ostatné je vnútorná logika aktuálneho dôchodkového systému.

A súčasnú situáciu treba riešiť, to je svätá pravda, len nie tak natvrdo ako doteraz...

Anonymný povedal(a)...

a "úžasné" je ak farár povie, že nepochová alebo nepokrstí alebo nezoberie dieťa na sv.prijímanie, lebo nechodíš do kostola...je platený z našich daní, nie? ako je možné, že takto rozhoduje?

Jej bývalý povedal(a)...

Wabt: i ja poznám ľudí čo sú starobní dôchodcovia dlhšie ako pracovali a určite si nedložili peniaze čo na starobnom dôchodku utratili. A potom je tu kategória invalidných dôchodcov, ktorí nikdy v živote nepracovali, lebo nemohli.

Pojem štátny zamestanec sa vzťahuje na všetkých, (či pracujú, alebo nie) ktorých štát vypláca. Aj detí nehľadiac na to, že živobytie by im mali zabezpečiť zákonní zástupcovia, ktorí tie penize od štátu získavajú.

Jara Hribiková povedal(a)...

tak to sú potom štátni zamestnanci aj väzni... ale k tým kňazom - tí sú viac ako štátni zamestnanci...daňové povinnosti sa na nich nevzťahujú, teda z "darov" nemusia skladať účty, pozná vôbec niekto z vás nezamestnaného farára, ktorý by sa chodil hlásiť na úrad práce? Ja nie, takže mám podozrenie, že sa im umelo vytvárajú pracovné miesta. Myslím, že tu žiadne merítko "dopyt-ponuka" neexistuje...a ich služby sú tiež oprostené od reklamácií. Keď to tak po sebe čítam - čo sme osprosteli?